Ympäristödiplomista eteenpäin

Kohti yhteistä kestävyystyötä

Seurakunnallanne on jo Kirkon ympäristödiplomi? Hienoa, onnittelut!  

Kirkon ympäristödiplomi ei ole tarkoitettu vain seinällä ihailtavaksi, vaan ennen kaikkea jatkuvan kehittämisen työkaluksi. Diplomi myös edellyttää, että työntekijöiden ja luottamushenkilöiden tietoja ja taitoja ylläpidetään ja päivitetään diplomikauden aikana. Silloin myös diplomin hakuvaiheessa usein muotoutuva yhdessä tekemisen meininki voi säilyä ja edelleen vahvistua. 

Onko seurakunnassanne juuri nyt jokin erityinen kestävyysasioihin liittyvä kysymys, joka kaipaa huomiota ja yhteistä pohdintaa? Valmistaudutteko esim. väliauditointiin tai haluaisitteko edistää seurakunnassanne entistä määrätietoisemmin kirkon yhteisiä päästövähennys- ja hiilineutraaliustavoitteita?  

Vai mietittekö laajemmin, miten ympäristövastuun kantamisesta voisi tehdä entistä vahvemmin koko seurakunnan yhteisen asian? Miten eri työalojen työntekijät, luottamushenkilöt, vapaaehtoiset ja seurakuntalaiset voisivat löytää oman paikkansa kestävän tulevaisuuden rakentamisen yhteisessä tehtävässä? Voisiko kokonaisvaltainen kestävyysnäkökulma läpäistä niin seurakunnan strategisen ajattelun ja päätöksenteon kuin arjen käytännötkin, jäsentyä luontevaksi osaksi seurakunnan perustehtävää? 

Tämä paikallisen tilanteen ja tarpeiden mukaan räätälöitävä koulutus tarjoaa konkreettista tukea seurakunnan ympäristötyön jatkuvaan kehittämiseen ja kokonaisvaltaisen kestävyysajattelun nivomiseen osaksi seurakunnan koko toimintakulttuuria. Tavoitteena on, että seurakunnan johtamisen, toiminnan suunnittelun ja päätöksenteon rakenteet sekä yhteisön arkiset käytännöt saadaan tukemaan kestävän tulevaisuuden rakentamista.

Koulutuksen mahdollisia sisältöjä 

Miksi ja mitä? Seurakunta kestävämmän tulevaisuuden tekijänä 

  • Toimintaympäristömme iso kuva ja seurakunnan erityisrooli kestävyystoimijana (Miten eri tavoin me vaikutamme? Mitkä ovat meidän erityiset vahvuutemme, entä haasteemme? Mitä me tästä saamme?) Tämä keskustelu on tärkeää yhteisen sitoutumisen vahvistamiseksi. 
  • Kirkon yhteiset asiakirjat seurakunnan kestävyystyön tukena (mm. ympäristövastuun teologiset perusteet: kuuluuko tämä ihan oikeasti meille?)  

Miten? Mitä se on meillä jo nyt ja mitä se voisi olla jatkossa? 

  • Käydään yhdessä läpi seurakunnan ympäristökatselmuksen havaintoja ja ympäristöohjelmaa: 
  • Mitä meillä on jo tehty? Onnistumisten sanoittaminen ja yhteinen jakaminen voimaannuttaa ja antaa toivoa! 
  • Mihin panostamme seuraavaksi? Olisiko se esim. ilmastopäästöjen vähentäminen Hiilineutraali kirkko 2030 –suositusten mukaisesti? 
  • Johtopäätökset: mitä meillä tapahtuu seuraavaksi? 

Koulutuksen toteutus

Koulutuksen työtapoina ovat vuorovaikutteinen, pienryhmäkeskusteluja sisältävä asiantuntijaluento, keskusteleva yhteinen tutustuminen seurakunnan ympäristöohjelmaan osiovastaavien johdolla ja niin sovittaessa ryhmissä tapahtuva työskentely joidenkin ajankohtaisten teemojen äärellä. 

Koulutus voidaan toteuttaa sekä luottamushenkilöille että työntekijöille, ideaalitapauksessa molemmille yhdessä. Koulutus voidaan toteuttaa myös useammalle seurakunnalle yhdessä esim. rovastikuntatasolla.

Koulutuksen laajuus ja toteutustapa suunnitellaan yhdessä seurakunnan tilanteen ja tarpeiden mukaiseksi, minimissään noin neljän tunnin kertaluonteisesta kokonaisuudesta aina kaksi tapaamista ja ympäristötyöryhmän verkkotapaamisia hyödyntäväksi yhteiskehittämisen prosessiksi. Olennaista on tukea seurakunnan työtä kestävämmän tulevaisuuden rakentajana juuri niissä asioissa, joihin tukea nyt tarvitaan! 

Yhteystiedot 

Visto Jari, kouluttaja, kestävä kehitys 
jari.visto@step.fi
p.  040 618 4290