Ympäristödiplomi meillekin! -tilauskoulutus

Onko Kirkon ympäristödiplomin hankkiminen tai uusiminen ajantahtaista teidän seurakunnassanne? Tarvitsetteko tukea diplomiprosessin aloittamisessa? Tai onko hakuprosessi jo aloitettu, tai diplomi jo saatu, mutta nyt asiasta pitäisi tehdä aidosti yhteinen, jotta koko työyhteisö ja luottamushenkilöt voivat siihen sitoutua.

Kirkon energia- ja ilmastostrategia Hiilineutraali kirkko 2030 suosittaa, että kaikilla seurakunnilla on Kirkon ympäristödiplomi vuonna 2025. Diplomin saaminen vuonna 2026 tai 2027 on kuitenkin parempi kuin ei diplomia ollenkaan! Työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kouluttaminen on yksi ympäristödiplomin myöntämisen minimikriteereistä.  

Tämä paikallisten tarpeiden ja prosessiin vaiheen mukaan räätälöitävä koulutus tarjoaa tukea sekä yhteiseen hoksautumiseen ja sitoutumiseen että konkreettista tukea ja käytännön vinkkejä Kirkon ympäristödiplomin hankkimiseen.

Koulutuksessa tutustutaan Kirkon ympäristödiplomin sisältöön ja hakuprosessiin, saadaan vastauksia askarruttaviin kysymyksiin ja tehdään näkyväksi seurakunnassa jo tehtyä työtä kestävän tulevaisuuden hyväksi.  Yhteisen sitoutumisen kannalta erityisen tärkeää on näkökulman laajentaminen kapeasti ymmärretystä ”ympäristötyöstä” seurakunnan perustehtävän yhteiseen pohdintaan ja sanoittamiseen 2020-luvun maailmassa: miksi tämä kuuluu myös meille ja mitä me tästä saamme?  

Jos diplomiprosessi on jo pitkällä tai diplomi jo myönnetty, koulutuksessa hyödynnetään seurakunnassa tehdyn ympäristökatselmuksen havaintoja ja johtopäätöksiä ja seurakunnan ympäristöohjelman tavoitteita, niin että ne tulevat kaikille tutuiksi. 

Koulutus voidaan toteuttaa sekä työntekijöille että luottamushenkilöille, ideaalitapauksessa yhdessä.

Koulutus voidaan toteuttaa yksi- tai kaksiosaisena ja myös verkkoympäristöä hyödyntäen. Vähintään aloitustapaaminen on hyvä toteuttaa kasvokkain.   Koulutus tukee prosessia parhaiten, jos se jaetaan kahteen osaan: yhteinen aloituspäivä ja toinen tapaaminen ympäristökatselmuksen valmistuttua. Koulutuksen suositeltu minimipituus (=vain yhteinen aloitustapaaminen) on neljä tuntia. Koulutukseen voidaan liittää verkkotapaamisia ympäristötyöryhmän tukena siihen asti, että Kirkon ympäristödiplomi on saatu. Koulutus voidaan järjestää useammalle seurakunnalle yhteisenä.  

Sisällöt ja toteutustavat tarkennetaan ja sovitaan aina tilaajan kanssa (1-2 yhteistä suunnittelupalaveria Teamsissa etukäteen).

Ota rohkeasti yhteyttä, niin rakennetaan yhdessä juuri seurakuntaanne palveleva sisältö ja toteutustapa!

Jari Visto, jari.visto@step.fi, +358 40 618 4290