Entisöintiä ja ennallistamista
Kuuluuko työhösi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja niihin liittyvien erityisten luontoympäristöjen ylläpitäminen? Kaipaatko lisää tietoa ja käytännön vinkkejä ainutkertaisten kulttuuriympäristöjen hoitoon ja kestävään ylläpitoon? Entä millä tavoin näitä ympäristöjä voisi hyödyntää vapaehtoistoiminnassa?
Entisöintiä ja ennallistamista -koulutus koostuu kahdesta webinaarista. Webinaarien jälkeen voit halutessasi osallistua käytännön harjoittelujaksoon Utsjoen pappilan ja kirkkotupien ainutlaatuisessa kulttuuriympäristössä elokuussa 2025.
Ilmoittautuminen webinaareihin ja kenttäjaksolle avautuu syyskuussa 2024.
Kahden webinaari-iltapäivän kokonaisuus
Koulutukseen kuuluu kaksi kaikille avointa webinaaria Teams-alustalla keväällä 2025:
- Webinaari 1. to 24.4.2025 klo 12.30-15.45: Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten hoidon ja korjaamisen periaatteita ja käytännön vinkkejä
Museomestari, restaurointimestari Marko Korkeasalo, Saamelaismuseo Siida
Yliarkkitehti Edla Mäkelä, Kirkkohallitus - Webinaari 2. to 8.5.2025 klo 12.30-15.45: Maisema-arvojen ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen rakennetuissa kulttuuriympäristöissä: periaatteita ja käytännön vinkkejä
Ylitarkastaja Marjut Kokko, Lapin ELY-keskus
Pohjois-Suomen perinnebiotooppikoordinaattori Joose Saijets, Lapin ELY-keskus
Kenttäjakso Utsjoen pappilassa ja kirkkotuvilla
Webinaareihin osallistuneilla on ainutkertainen mahdollisuus kokeilla ja oppia kulttuurihistoriallisten rakennusten entisöintiä ja arvokkaiden luontoympäristön ennallistamista käytännössä kenttäjaksolla, joka toteutetaan saamelaismuseo Siidassa ja Utsjoen pappilan ja kirkkotupien ainutlaatuisessa kulttuuriympäristössä elokuussa 2025, koulutuspäivät ti-to 26.8.-28.8.
Kenttäjakso toteutetaan yhteistyössä Ylä-Lapin seurakuntayhtymän, Saamelaismuseo Siidan ja Lapin ELY-keskuksen kanssa.
Kenttäjakson yhteydessä on mahdollista tutustua myös saamelaiseen kulttuuriin ja rakennusperintöön saamelaismuseo Siidassa, joka valittiin vuonna 2024 vuoden eurooppalaiseksi museoksi.
Tarkempaa tietoa kenttäjakson toteutuksesta (aikataulu, matkat, majoitus, ruokailut, kustannukset) kerrotaan webinaarien yhteydessä.
Webinaarien ja kenttäjakson kouluttajat :
- Restaurointimestari Marko Korkeasalo, Saamelaismuseo Siida
- Ylitarkastaja Marjut Kokko, Lapin ELY-keskus
- Yliarkkitehti Edla Mäkelä, Kirkkohallitus
- Perinnebiotooppikoordinaattori Joose Saijets, Lapin ELY-keskus
- Kestävän kehityksen kouluttaja Jari Visto, STEP-opintokeskus
Kouluttajien tietoja täydennetään lisää suunnittelun edetessä.
Yhteystiedot
Visto Jari, kouluttaja, kestävä kehitys
jari.visto@step.fi
p. 040 618 4290