Kohti kestävää kiinteistöpolitiikkaa -tukena luopumisen ja löytämisen polulla

Pieter Bruegel vanhempi: Baabelin torni, n. 1560

Painiskeletteko seurakunnassanne tai järjestössänne nykyiseen ja varsinkin tulevaan kantokykyynne nähden ylisuuren kiinteistömassan kanssa? 

Seurakuntien ja järjestöjen rakennuksiin liittyy usein vahvoja muistoja, kokemuksia ja tunteita. Toisaalta resurssien niuketessa ja kulujen kasvaessa myös kiinteistöistä luopuminen voi tulla ajankohtaiseksi. Kiinteistöjen vähentämiseen ohjaavat myös kirkon yhteiset päästövähennystavoitteet (Hiilineutraali kirkko 2030).

Miten työntekijöitä ja luottamushenkilöitä voidaan tukea kestävän, tulevaisuusorientoituneen kiinteistöpolitiikan tekemiseen – tarvittaessa luopumiseen ja surutyöhön, mutta myös uusien mahdollisuuksien näkemiseen? Kiinteistöistä päätettäessä luottamushenkilöiden rooli on keskeinen. Seurakunnan strategisina johtajina heidän tulee kyetä katsomaan pidemmälle ja tekemään yhteisön kokonaisedun kannalta kestäviä päätöksiä.

Hyvänkin kiinteistöstrategian toteuttaminen käytännössä voi kuitenkin olla haastavaa. Kestävän kiinteistöpolitiikan harjoittaminen edellyttää tietoon perustuvaa yhteistä tilannekuvaa ja osallisuuden mahdollistamista niille, joita ratkaisut koskevat. Tärkeää on antaa tilaa muutosten herättämille tunteille mutta viestiä aktiivisesti myös muutoksiin liittyvistä positiivista mahdollisuuksista (esim. tilojen yhteiskäyttö ja kirkkotilojen muuttaminen monikäyttöisemmiksi). 

Tämä koulutus suunnitellaan yhdessä seurakunnan tai järjestön kanssa, huomioiden paikalliset tarpeet ja asiantuntijuus. Lähtökohtana on seurakunnan tai järjestön strategia ja kiinteistöstrategia sekä kiinteistöjä koskeva tieto. Lisäksi koulutuksen suunnittelussa voidaan hyödyntää eri alojen erityisasiantuntijoita sekä Kirkkohallituksen asiantuntemusta ja aineistoja.

Koulutus koostuu napakoista asiantuntija-alustuksista ja tulevaisuus- ja työpajatyöskentelystä. Asiantuntija-alustukset liittävät seurakunnan paikalliset kiinteistökysymykset laajempaan kokonaiskuvaan. Työpajaosiossa tarkastelun kohteeksi voidaan ottaa jokin seurakunnassa ajankohtainen, konkreettiseen kiinteistöön liittyvä kysymys. Fasilitointi mahdollistaa rakentavan keskustelun, jossa voidaan huomioida kestävyyden kaikki ulottuvuudet (taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen). Tunteille ja muistoille annetaan oma tilansa, mutta työskentelyn varsinainen fokus pidetään strategisessa tulevaisuusorientaatiossa. Työkaluina voidaan hyödyntää esimerkiksi tulevaisuustyöskentelyä, kestävyyden donitsimalli tai Erätaukokeskustelun työtapoja. Merkityksellisestä tilasta luopumista voidaan tukea myös riitin keinoin.

Koulutuksen päämääränä on ennen kaikkea tukea seurakuntaa sen kiinteistöstrategian mukaisen, kestävän ja tulevaisuusorientoituneen kiinteistöpolitiikan tekemisessä käytännössä. 

Koulutuksen suositeltava kesto on 4 – 6 h. Koulutus voidaan jakaa myös useammaksi tapaamiseksi, mikä antaa mahdollisuuden perusteellisempaan prosessiin. 

Tiedustelut: kouluttaja Jari Visto, jari.visto@step.fi, 040 618 4290