Entisöintiä ja ennallistamista

Kuuluuko työhösi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja niihin liittyvien erityisten luontoympäristöjen ylläpitäminen? Kaipaatko lisää tietoa ja käytännön vinkkejä ainutkertaisten kulttuuriympäristöjen hoitoon ja kestävään ylläpitoon? Entä millä tavoin näitä ympäristöjä voisi hyödyntää vapaehtoistoiminnassa?
Entisöintiä ja ennallistamista -koulutus koostuu kahdesta webinaarista. Webinaarien jälkeen voit halutessasi osallistua käytännön harjoittelujaksoon Utsjoen pappilan ja kirkkotupien ainutlaatuisessa kulttuuriympäristössä elokuussa 2025.
Kahden webinaari-iltapäivän kokonaisuus
Koulutukseen kuuluu kaksi kaikille avointa webinaaria Teams-alustalla keväällä 2025:
- Webinaari 1. to 24.4.2025 klo 12.30-15.45: Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten hoidon ja korjaamisen periaatteita ja käytännön vinkkejä
- Museomestari, restaurointimestari Marko Korkeasalo, Saamelaismuseo Siida
- Yliarkkitehti Edla Mäkelä, Kirkkohallitus
- Webinaari 2. to 8.5.2025 klo 12.30-15.45: Maisema-arvojen ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen rakennetuissa kulttuuriympäristöissä: periaatteita ja käytännön vinkkejä
- Ylitarkastaja, biologi Marjut Kokko, Lapin ELY-keskus
- Projektipäällikkö Isa Tuuri, Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat -hanke
- Asiakkuuspäällikkö Sini Miettinen, Tapio Palvelut
- Haudankaivaja Marko Ruuskanen, Savonlinnan seurakunta
Ilmoittautuminen webinaareihin
Kenttäjakso Utsjoen pappilassa ja kirkkotuvilla
Webinaareihin osallistuneilla on ainutkertainen mahdollisuus kokeilla ja oppia kulttuurihistoriallisten rakennusten entisöintiä ja arvokkaiden luontoympäristön ennallistamista käytännössä kenttäjaksolla, joka toteutetaan Inarin saamelaismuseo Siidassa ja Utsjoen pappilan ja kirkkotupien ainutlaatuisessa kulttuuriympäristössä tiistaiaamusta 26.8. torstai-iltaan 28.8.
Kenttäjakso toteutetaan yhteistyössä Utsjoen seurakunnan ja Utsjoen kirkkotupayhdistyksen, Saamelaismuseo Siidan, Lapin ELY-keskuksen ja Porisevat porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat -hankkeen kanssa. Pääkouluttajina restaurointimestari Marko Korkeasalo saamelaismuseo Siidasta ja biologi, erityistarkastaja Marjut Kokko Lapin ELY-keskuksesta.
Kenttäjakso alkaa Inarissa Saamelaismuseo Siidalla tiistaina 26.8. klo 9.00 tutustumisella yhteisesti erityisesti Siidan ulkomuseoalueeseen Siidan museomestari, restaurointimestari Marko Korkeasalon opastamana sekä lyhyesti omatoimisesti perusnäyttelyyn. Siidan monipuolisiin ja ajatuksia herättäviin näyttelyihin suositellaan tutustumaan perusteellisemmin omatoimisesti esimerkiksi ennen koulutuksemme alkua maanantaina tai sen jälkeen perjantaina.
Tiistai-iltapäivän aikana siirrymme yhteiskuljetuksella ja kimppakyydein Utsjoelle ja aloitamme tutustumisen kirkon, pappilan ja kirkkotupien muodostamaan ainutkertaiseen kulttuurihistorialliseen kokonaisuuteen, erityisesti kirkkoon, sen kulttuurihistoriallisiin kerrostumiin ja korjaustöiden yhteydessä tehtyihin ratkaisuihin (mm. energia). Päivän yhteinen ohjelma päättyy n. klo 19 ja siirrymme Mantojärveltä majoituspaikkoihin Utsjoen keskustassa.
Varsinaisia työskentelypäiviä Utsjoella ovat keskiviikko ja torstai, jolloin koulutusta on n. klo 9-19. Keskiviikkona aloitamme kouluttajiemme johtamalla keskustelevalla hoksautus, kartoitus- ja lajintunnistuskävelyllä kirkkotuvilla ja pappilan pihapiirissä. Sen jälkeen keskiviikon ja torstain koulutuspäivät sisältävät konkreettista tekemistä oman kiinnostuksen mukaan joko rakennusten tai luontoympäristön parissa (esim. punamullan keittoa ja maalausta, tervaamista, kulttuurikerrosten poistamista rakennusten ympäriltä, pieniä rakennusten kunnostustöitä, kulttuurimaiseman raivausta tai lammasaidan tekoa). Tekemisen tahti on rauhallinen, olennaista on mahdollisuus yhteiseen keskusteluun ja kokemusten jakamiseen huomioiden myös osallistujien kysymykset.
Koulutuspäivien puitteissa voit osallistua myös kohteella yhtä aikaa toteutettavaan aineettoman kulttuuriperinnön eli perinnetiedon keräämiseen muistelukävelyn muodossa. Päivän päätteeksi on mahdollisuus rauhoittua tunnelmallisessa vanhassa hirsisakastissa tai Ulriikan hiljaisuuden polulla. Koulutus päättyy yhteiseen illalliseen torstai-iltana. Maanantai ja perjantai on varattu matkapäiviksi kauempaa tuleville.
Kurssimaksu 150€ kattaa kouluttajien asiantuntijapalvelut ja koulutuksen käytännön järjestelyt.
Ruokamaksu 100€ kattaa tiistain tulokahvit ja ilta-aterian Utsjoella, kenttälounaat ja kahvit keskiviikkona ja torstaina sekä mahdollisesti yhteisen päätösillallisen torstaina (tieto tarkentuu). Aamu- ja iltapalat majapaikoissa ja tiistain lounas Siidassa omakustanteisesti.
Majoitus omakustanteisesti (pyritään neuvottelemaan edullinen pakettihinta 1-2 toimijan kanssa).
Koulutukseen suositellaan saapumaan julkisilla ja maata pitkin matkustaen. Inarista Utsjoelle tiistaina ja takaisin perjantaina sekä Utsjoella Mantojärven ja majapaikkojen välillä liikkuminen onnistuu yhteiskuljetuksella ja kimppakyydein. Omalla autolla saapuvilta toivotaan osallistumista kimppakyytien järjestämiseen.
Tarkempaa tietoa kenttäjakson toteutuksesta (aikataulu, matkat, majoitus, ruokailut, kustannukset) kerrotaan webinaarien yhteydessä ja lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.
Ilmoittautuminen kenttäjaksolle Utsjoella 26.-28.8.2025
Kenttäjakson kouluttajat :
- Restaurointimestari Marko Korkeasalo, Saamelaismuseo Siida
- Ylitarkastaja Marjut Kokko, Lapin ELY-keskus
Tiedot täydentyvät
Yhteystiedot
Visto Jari, kouluttaja, kestävä kehitys
jari.visto@step.fi
p. 040 618 4290