Sivistynyttä käytöstä.
Muistatko miten Ihmisoikeusjulistuksen 1. artikla menee?
Aika moni ei muista tai ehkei jopa tiedä.
Se menee näin: Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
Tämä artikla aloittaa huikean 30 artiklan kokoelman, joka on YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. Se on julkaistu vuonna 1948. ja se on ajankohtainen edelleen. Artiklan sisältö vaatii meitä asiallisuuteen ja toinen toisen kunnioittavaan kohtaamiseen ja kohteluun. Eräs nuori totesi minulle tästä artiklasta: “Tämähän kieltää kaikenlaisen kiusaamisen.” Ja sen se todellakin tekee. Se vaatii meitä olemaan kunnollisia toinen toistemme kohtelussa. Eikö se olisi sivistystä, kohdella toinen toistaan arvostavasti ja kunnioittavasti, käyttäytyä sivistyneesti?
Voi olla, että artiklojen sanavalinnoissa olisi tässä ajassa uusia sävyjä. Miten sanotaan nykyään veljeyden henki? Käyttäisitkö sinä jotain toista sanaa kuvaamaan tätä teemaa? Miltä kuulostaa sisaruuden, toveruuden tai yhteisöllisyyden hengessä?
Huomiota on tärkeää kiinnittää myös suomennoksessa olevaan pieneen käännösvirheeseen. Sekä Suomen että Ruotsin käännökseen sana Dignity on kääntynytkin arvoksi, vaikka se olisi käännös sanasta Value. Maltatko pysähtyä hetkeksi miettimään, miten sinun ajattelet sanat arvo ja arvokkuus? Millainen näkökulma sinulle herää sanaparista Ihmisen arvokkuus?
Kun mietit itseäsi ja toista ihmistä arvokkaana, vapaana ja tasavertaisena niin, mitä se sitten tarkoittaa? Mitä se tarkoittaa sinulle? Mitä se tarkoittaa sinun elämässäsi osana yhteisöjä, pieniä ja suuria? Mitä se tarkoittaa osana sellaista todellisuutta, jonka olet itse valinnut ja sitten sellaista, johon olet päätynyt pystymättä vaikuttaa valintaan?
Tällä hetkellä Suomessa eletään aikaa, että eduskuntavaalit on käyty ja meille neuvotellaan uutta hallitusta ja hallitukselle ohjelmaa, joka suuntaa sitten yhteiskuntaa tulevaan. Oma toiveeni ja pyyntöni on, että jokainen neuvotteluihin osallistuva pysähtyy ajatuksella Ihmisoikeusjulistuksen artiklojen ääreen. Millainen olisi se maailma, jossa joka aamu luettaisiin ainakin tuo ensimmäinen artikla yhdessä ja sitten vasta jatkettaisiin päivän touhuja?
Mitä teille Kokoomus, Perussuomalaiset, Suomen ruotsalainen kansanpuolue ja Suomen Kristillisdemokraatit tarkoittaa ihmisoikeusjulistuksen 1. artikla teoissa ja toimissa? Mitä teille tarkoittaa se, että jokainen, siis aivan jokainen ihminen on arvokas katsomatta ihonväriin, sukupuoleen, seksuaalisuuteen, kieleen, elämänkatsomukseen, terveyteen tai sairauteen, toimintakykyyn tai johonkin muuhun yksilölliseen asiaan? Siis oikeasti arvokas, yhtä arvokas kuin sinä? Mitä teille tarkoittaa se, että jokaisella ihmisellä on tasavertaisuus arvokkuudessa ja oikeuksissa? Mitä teille tarkoittaa se, että jokaiselle on annettu järki ja omatunto?
Mitkä ovat nyt ja tulevaisuudessa ne teidän tekonne ja toimenne, joilla vahvistuu kokemus arvokkuudesta?
Ihmisoikeusjulistuksen artiklojen toteutuminen vahvistaa meidän kaikkien mahdollisuutta rauhaan, oikeudenmukaisuuteen ja vapauteen. Kuinka hyvä olisikaan elää yhteiskunnassa ja maailmassa, jossa nuo upeat päämäärät olisivat kaikkien yhteisenä tavoitteena. Sivistyksen maailmassa.
Anna-Leena Klemetti-Falenius,
kouluttaja, STEP-opintokeskus.